Jak na prevenci bolesti zad? Noste zdravou obuv

Chcete být zdraví a fit až do osmdesátky? Víme, jak na to. Pro udržení zdravého a funkčního těla je klíčovým faktorem správné držení těla. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují držení těla, je obuv. Právě volba obuvi může mít výrazný vliv na postavení těla a tudíž i na celkové zdraví.

Na co se zaměřit při výběru obuvi?

Při výběru obuvi bychom měli brát v úvahu hned několik faktorů. Kromě stylu a módních trendů bychom měli myslet také na kvalitu obuvi a na to, zda podporuje zdravé držení těla. Většina z nás tráví celý den v obuvi, a proto je důležité zvolit obuv, která podporuje zdravou pozici těla.


IMG_1012.jpeg

 

Co se stane pokud budu nosit nevhodnou obuv? Mohou se projevit nějaké nežádoucí změny?

Při nošení nevhodné obuvi může docházet k nerovnováze v těle, což může vést k nadměrnému zatížení určitých částí páteře a svalů. To může následně vyvolat bolesti zad, křeče a další problémy s držením těla. Například příliš vysoké podpatky mohou způsobit předklonění páteře a zatížení dolní části zad. A to může vést k nežádoucím změnám v postoji, jako je kyfóza (křivá páteř s prohnutím dozadu) nebo lordóza (křivá páteř s prohnutím dopředu).
 

,,Zdravá obuv je půl zdraví”

Naopak, dobře navržená obuv napomáhá ke zdravému držení těla, prevencí bolesti zad a dalších problémů s páteří. Z čeho by měla být taková obuv vyrobena? Kvalitní obuv by měla být vyrobena z materiálů, které umožňují nohám přirozený pohyb a podporují správné rozložení váhy těla. Často používaným materiálem je useň či textil.
 

Kvalitní a zdravá obuv nemusí být drahá

Věnujte pozornost výběru správné obuvi a nezanedbávejte její význam, který má pro zdraví a pohodu celého těla. Investice do kvalitní obuvi může být na první pohled vyšší, ale rozhodně se vyplatí. Kvalitní obuv je odolnější a vydrží vám po několik let, takže se vyhnete pravidelnému navštěvování obchodů a hledání nové obuvi.


Máte problémy s páteří nebo bolesti zad?

Pokud vás trápí bolest zad nebo máte jiné zdravotní problémy, navštivte odborníka, tím může být například ortoped nebo fyzioterapeut. Tito lidé vám rádi poskytnou konkrétní rady a také vám doporučí cviky, díky kterým posílíte svaly zad a podpoříte správné držení těla.


Nepodceňujte výběr obuvi a myslete na své zdraví

V souhrnu lze říci, že volba správné obuvi má významný vliv na naše držení těla a celkové zdraví. Při výběru obuvi bychom měli brát v úvahu kvalitu obuvi, její funkčnost a pohodlí, které nabízí. Pravidelným cvičením svalů zad a udržováním zdravého postoje těla můžeme zabránit nežádoucím problémům s páteří a udržovat celkové zdraví a pohodu. V SANTÉ vám rádi pomůžeme s výběrem vhodné obuvi. Navštivte naše  Ateliéry zdravého obouvání  a vyzkoušejte si pohodlnou kvalitní obuv na vlastní kůži.